Miért állt le a Facebook és az Instagram?

Meta logo

Szerző

Leálltak a Meta szolgáltatásai

2024. március 5-én délután leállt a Meta több szolgáltatása is, köztük a Facebook, az Instagram és a Threads is. Az érintett oldalak körülbelül két órán keresztül teljesen elérhetetlenek voltak, ez volt a Meta eddigi leghosszabb leállása. Sokan azt hitték, hogy feltörték a fiókjukat, mivel a rendszer kijelentkeztette őket a mobilalkalmazásokból, valakik pedig olyan összeesküvés elméletekkel álltak elő, hogy magát a Facebookot hackelték meg, rengeteg hackercsoport magára is vállalta, hogy ők állnak a leállás mögött.

Tipp: ha szeretnéd drasztikusan csökkenteni annak a lehetőségét, hogy feltörjék a fiókodat, ajánlott az erős jelszó használata, valamint ajánlott bekapcsolni a kétlépéses hitelesítést. A megfelelő jelszavakról ebben a cikkben, a kétlépéses hitelesítésről pedig ebben a cikkben írok.

A The VR szerda reggeli műsorában is szóba került a Meta kiesése, ők egy elsüllyedt hajó okozta optikai kábel sérüléséről beszéltek, de ez a hír sem volt igaz.

Mi okozta a szolgáltatáskiesést?

A Meta a leállás után kiadott egy közleményt, miszerint egy automatizált hibakezelő rendszer okozott galibát. Ennek az automatizált rendszernek az lett volna a feladata, hogy a gyorsítótárban lévő érvénytelen konfigurációs értékeket javítsa ki. A leállás előtt a hibakereső rendszer konfigurációjában módosítást hajtottak végre a cég szakemberei, viszont az automatizált rendszer ezt a módosítást teljesen érvénytelennek értelmezte. Azaz minden felhasználónál javítani akarta az automatizáció a hibás értékeket, így a Meta adatbázis szerverei gyorsan túlterhelődtek a több százezer másodpercenkénti lekérdezés miatt.

Ez az automatizált hibajavítási folyamat egy olyan láncreakciót hozott létre, hogy az adatbázis szerverek teljesen túlterhelődtek, és nem voltak képesek helyreállni. A probléma megoldása végett a Meta szakembereinek le kellett állítaniuk a forgalmat az adatbázis felé, azaz le kellett állítaniuk a szolgáltatásaikat, a Facebookot, Instagramot és a Threads-et, az automatizált hibakezelő rendszert pedig kikapcsolták.

A Meta a közleményükben többször is elnézést kértek a felhasználóiktól.

Címkék:

Ajánlott bejegyzések:

Apple products wallpaper

MacOS nem csak kezdőknek: hasznos appok

AlDente Ez egy akkumulátor töltésvezérlő alkalmazás, ingyenes és fizetős feature-ökkel. Bár a MacOS-ben is van gyárilag töltésoptimalizálás, sokan ajánlják (Reddit) az AlDente alkalmazást. Én használtan

Így lopják a jelszavainkat

Az előző két cikkben írtam már az erős jelszó és a kétfaktoros hitelesítés fontosságáról, ebben a cikkben pedig arról lesz szó, hogy hogyan tudnak a