MacOS nem csak kezdőknek: hasznos appok

Apple products wallpaper

Szerző

AlDente

Ez egy akkumulátor töltésvezérlő alkalmazás, ingyenes és fizetős feature-ökkel. Bár a MacOS-ben is van gyárilag töltésoptimalizálás, sokan ajánlják (Reddit) az AlDente alkalmazást. Én használtan vettem a jelenlegi MacBook-om, 100%-os akkumulátor állapottal, az előző tulajdonos is használta az AlDente-t, így gondoltam ártani nem árt. Valóban nem ártott, 1 év, és +100 ciklus után 98%-ra csökkent az aksi állapota. Hasonló ciklussal és életkorral sokkal rosszabb aksival rendelkező gépeket látni a használtpiacon.

Ezzel az alkalmazással többek között beállítható, hogy maximum hány százalékra töltődjön fel az akkumulátor, ajánlott 80%-ra beállítani. Valamint maximum 30-20%-ig meríteni. Különösen ajánlott azoknak, akik sokat használják a gépet töltőre dugva. Ha a gép töltőn van, és már elérte a beállított töltési limitet, úgy a gép abban az esetben megkerüli az aksit, és csak a fali adaptert használja áramforrásként.

https://apphousekitchen.com

Rectangle

Egy ablakkezelő/méretező alkalmazás, hasonló a Windows beépített megoldására. Így az ablakokat megfogva, drag’n’droppal lehet méretezni. Például ha a képernyő tetejére húzzuk az ablakot, akkor maximalizálja, ha balra húzzuk, akkor a képernyő bal szélét, ha jobbra, akkor a jobb szélét fogja elfoglalni. Természetesen van rengeteg beállítás, így személyre szabható.

https://rectangleapp.com

AltTab

Windows szerű Alt+Tab. Az alapértelmezett MacOS CMD+Tab csak alkalmazások között képes váltani, egy adott alkalmazás ablakai között nem. AltTab alkalmazással viszont ugyanúgy működik, mint Windowson, megjelenik minden alkalmazás minden ablaka az ablakválasztóban. Számomra ez a fajta „alttab” sokkal gyorsabb, mint a MacOS beépített megoldásai (Exposé, Spaces, stb.), gyorsabban tudok így ablakot váltani.

Az AltTab beállításában át lehet állítani a gyorsbillentyűt Alt(Option)-Tabról CMD-Tab-ra is, ha kényelmesebb.

https://alt-tab-macos.netlify.app

AppCleaner

Alapértelmezetten MacOS-ben egy alkalmazás törlése csupán annyi, hogy behúzzuk az alkalmazást a kukába, és kiürítjük, viszont néhány alkalmazás szemetet hagy maga után, ami csak idővel, vagy soha nem törlődik ki. Ezt a problémát orvosolja az AppCleaner. 

Fel kell telepíteni az AppCleanert, és ha ki akarunk törölni egy másik alkalmazást, akkor elindítjuk az AppCleanert, majd behúzzuk a törölni kívánt appot az AppCleaner ablakába. 

https://freemacsoft.net/appcleaner

Forklift 4

Egy magyar fejlesztésű alkalmazás (ennek ellenére talán a legnépszerűbb Mac-en), leginkább WinSCP/Total Commander alternatíva. Képes SFTP-zni, FTP-zni, és még nagyon sok mást is tud. Alapból fizetős, viszont nekem az ingyenes trial már nagyon sok hónapja megy és működik, csak néha feldob egy ablakot, hogy vegyem már meg.

https://binarynights.com

BetterZip

Leginkább ez hasonlít legjobban a WinRAR-ra. Kitömörítés előtt is látható, hogy mit tartalmaz a .rar/.zip stb. 

https://macitbetter.com

Keka

Másik népszerű tömörítő alkalmazás, bár ennél nem lehet megnézni kitömörítés előtt az állomány tartalmát.

https://www.keka.io/en

KeyboardCleanTool

Ez kikapcsolja a billentyűzetet, így nyugodtan lehet takarítani a gépet. Természetesen mikroszálas törlőkendővel.

https://folivora.ai/keyboardcleantool

NetSpot

Wifi hálózatelemző. Megmutatja milyen csatornákon pörögnek körülöttünk a Wifi AP-k, stb.

https://www.netspotapp.com

LanScan

Hálózat scannelő, kiírja a hálózaton lévő eszközök IP címét.

https://apps.apple.com/hu/app/lanscan/id472226235?l=hu&mt=12

Wipr

Reklámblokkoló Safarihoz, bár fizetős. 

https://apps.apple.com/hu/app/wipr/id1320666476?l=hu&mt=12

AdGuard

Szintén reklámblokkoló, bár amikor én próbáltam 2015-ös MacBookon, mintha jobban merítette volna a gépet. Azóta ez lehet változott.

BetterDisplay

Ez külső monitoroknál lényeges. Néhány felbontást nem szeret a MacOS, a fullHD-t sem nagyon, és a szövegek elég csúnyán, pixelesen tudnak kinézni néhol, főleg Safari kedvencek sávban. 

Ezt a problémát a Better Display valamennyire orvosolja. 

https://github.com/waydabber/BetterDisplay

Címkék:

Ajánlott bejegyzések:

Apple products wallpaper

MacOS nem csak kezdőknek: hasznos appok

AlDente Ez egy akkumulátor töltésvezérlő alkalmazás, ingyenes és fizetős feature-ökkel. Bár a MacOS-ben is van gyárilag töltésoptimalizálás, sokan ajánlják (Reddit) az AlDente alkalmazást. Én használtan

Így lopják a jelszavainkat

Az előző két cikkben írtam már az erős jelszó és a kétfaktoros hitelesítés fontosságáról, ebben a cikkben pedig arról lesz szó, hogy hogyan tudnak a